Vin
När vi inte reser runt, håller vi oss hemmavid, där vi gärna provar viner i goda vänners lag. Vi är ett glatt sällskap på fem par som gör detta på trettonde året nu, och vi har fortfarande mycket kvar att lära..... Vinprovning är ju faktiskt också ett sätt att resa på eftersom man ju gärna försöker att lära sig något om den plats varifrån vinet kommer.
Alla fakta för de provade vinerna ligger inlagda i datorn, så på ålderns höst kan vi sitta i bersån och drömma oss tillbaka till en flaska Sophia för 26:- kronor, som vi provade på vår första provning den 17/10 1987 eller varför inte en Chateau Lafite-Rotschild -85 för 730:- kronor, som vi provade den 18/2 1995! För det mesta håller vi oss i prisläget mellan 100 - 200 kronor.

Vid vår provning i oktober 2006 firade vi 20-årsjubileum i vingänget. Tänk, det måste ändå vara ganska ovanligt att fem familjer kunnat hålla ihop under så många år, och ingen skilsmässa! Evenemanget hade uppmärksammats av Kristianstadsbladet, som hade en reporter och en fotograf på plats under kvällen. Eftersom vi började vår första vinprovning med spanska viner, hade värdparet valt ut fyra fina spanjorer till kvällens provning. Döm om vår förvåning när vi noterade att kvällens troligen bästa vin var odrickbart. Det var en Alenza från 1977, pris 550:- kronor som blivit förstört under lagringen och smakade, just det, kattskit rent ut sagt. Det är väldigt sällan detta inträffar, och under våra provningar har det aldrig hänt tidigare, men själv har jag ett par gånger under alla år råkat ut för ett för gammalt eller förstört vin. I detta fallet var det inga problem att lämna tillbaks flaskan på Systembolaget och få pengarna tillbaka.
Statistiken fram till 20-årsjubiléet visade på att vi under årens lopp provat 365 flaskor vin till en total kostnad om 62.415:- kronor eller 171:- kr/flaska.
Att prova viner på detta sättet ger oss utmärkta möjligheter att uppleva sådana viner vi aldrig annars skulle köpa själva. Och det händer allt någon gång att vi funnit även ett tämligen dyrt vin vara prisvärt, och då kan det bli en tur ner till bolaget för stödköp till källaren och framtida njutningar...


Bolagslogo.gif (413 bytes)
Tryck här för en användbar sajt!
Designat i HtmlEdit 5.1 - din Svenska HTML-Editor!