Zadigsläkten
Släkten
Vår anfader Meyer Zadig kom från Hamburg till Malmö 1863, dit han kallats som tvålmästare till Hanson & Sewans tvålfabrik. Redan två år senare startade han en egen tvålfabrik tillsammans med sina tre söner. Se en bild här från en Zadig-monter på Stadsarkivet i Malmö. M Zadigs Tvålfabrik blev tidigt en av de ledande tvålfabrikerna i Malmö och den låg vid Stora Nygatan 63, där Hotell S:t Jörgen nu ligger. Företaget var i familjens ägo till 1949. Se här en artikel från Sydsvenskan den 2003-06-16.
Familjen Zadig var välkänd bland Malmöborna, och många i den äldre generationen minns säkert fortfarande hur de vid jultid med tindrande ögon klämde näsan mot skyltfönstret till G Zadigs leksaksaffär.
Släkten rymmer många kända namn såsom t ex framlidna skådespelerskan Fylgia Zadig, hennes son, chefsekonomen Klas Eklund, konstnären Jaques Zadig med dottern Dyveke Zadig, som även hon har blivit en etablerad konstnärinna, samt skådespelaren Dan Bratt bara för att nämna några namn.

För att stärka släktgemenskapen samt för att lättare kunna följa upp släkten har vi för några år sedan bildat en förening, Släktföreningen Zadig. Vi träffas med jämna mellanrum för att umgås på bred front, och inte minst för att föra historien och traditionerna vidare till den yngre generationen.

gruppbild.jpg (108363 bytes)
Här är vi samlade under släktträffen i Kyrkheddinge pingstdagen 2002.

slaktbild 05.jpg (85587 bytes)
Här är vi samlade under släktträffen på Klas Eklunds hästgård 2005.
Dokument från den gamla tiden
En bekant till mig hittade i de kvarlämnade papperna efter en avliden släkting flera reklamkort från den gamla tvålfabriken i Malmö, och snällt nog överlämnade han dem till mig. Tack Nisse!
Själv tycker jag att bilderna är så intressanta, att jag lägger ut några av dem här. Kanske någon känner igen dem med ett igenkännande leende.

zadigkort1.jpg (886586 bytes)
Designat i HtmlEdit 5.1 - din Svenska HTML-Editor!